Om mig

Mitt foto
Du som kikar in här får ta del av mitt livs små lyckopiller: hur det i min värld är att vara flickvän, vän, gymnasielärare, syster och dotter. Jag har en vild passion för det svenska språket, historia och pedagogik. Är lite lätt nördig i relationen till mina elever, bästa vänner och min familj. På fritiden leker jag gärna med ord, skriver, studerar andras texter och lyssnar mycket på musik. Jag spelar golf hellre än bra och är som allra lyckligast i köket när det väntas gäster på middag. I höst blir jag utlandssvenska- och vad det innebär för mig, sambon och våra två kissar, får framtiden utvisa. Ledord i mitt liv är empati och värme. Jag lever varje dag med inställningen att göra gott för andra och för mig själv.
Kontakta mig (ny mailadress)

måndag 26 maj 2008

Vad det blev stressigt helt plötsligt!

Ja. Ni vet. Man gör planer i god tid i förväg. Ser till att få någon struktur värd namnet och sedan tänker man att finliret får man ju fixa till när det närmar sig!

Jag och familjen började planera min universitetsexamen i februari ungefär. Vi spikade datum, gästlista, inbjudningar gick ut och hotell kollades upp för de som behövde boende här i skåneland. Vidare bestämdes det att somliga kommer ner till oss enbart för examen, medan mamma, pappa och lillasyster anländer lite före alla andra och dessutom passar på att stanna flera dagar efter och därmed få en minisemester här hos oss!

Upplägget på själva examenskvällen blir likvärdigt med hur vi firade sambon för några år sedan: Först blir det samling, mingel och snittar i massor hemma i vår våning. Detta som ett trevligt alternativ till en sittande förrätt. Alla som kommer känner inte varandra än, så jag tror det kan vara bra att få upp stämningen lite och få alla att känna sig trygga och välkomna. Efter det har jag lyckats få underbara kocken Fredrik att öppna sin restaurang enbart för OSS! Då firandet går av stapeln på nationaldagen - den 6 juni, så hade Klostergatans fisk egentligen tänkt att hålla stängt, men till allas vår förtjusning gick det att öppna restaurangen ändå. Troligen kommer det vara ett par gäster till i lokalen, även de förbokade, men det stör oss inte det minsta!

Vi, hela sällskapet, tar taxi ner till Lunds centrum och restaurangen för varmrätt vid 19.00. Gästerna har fått välja mellan en specialkomponerad fisk- eller kötträtt. Såhär ser menyn ut:

Ugnsbakad Rödtunga lindad runt primörer. Serveras med en apelsinhollandaise och Parmesanost & Potatisbakelse
Grillad Kalvrygg med rosmarinsky, äppel- och chilicutney och Rostad nypotatis
Vi får alltså lite gott i glasen och varmrätt ute och sedan gar vi valt att ta oss hem till våningen igen för kaffe, avec och dessert. Allt för att kvällen ska bli rörlig och inte stillastittande, plus att vi vill avsluta på ett mer privat sätt med eventuell presentöppning och möjlighet att blanda roliga drinkar och samtala med alla, inte bara med sin bordsgranne=)
Och NU börjar det alltså bli lite stressigt!
För tillfället sitter jag och planerar snittar och mingelplock till förrätten. Jag skriver listor på alkohol och "blandevand". Utöver det har jag problem med desserten. Rent tekniskt borde man väl bjuda på tårta eller så...men jag råkar inte vara så tårtig av mig, utan föredrar hellre glass.
Är glass tjusigt och festligt nog att bjuda till kaffet?? Vi tänker oss antingen Ben & Jerry (fast fint serverade med kulor) eller eventuellt att hämta glass från den Italienska glassdisken vid Turning Torso. (En italiensk familj som varje morgon gör sin egen glass, massor med smaker och helt enkelt ljuvliga smaker) I så fall blir det kanske någon chokladklass,någon med vit choklad och så en kula av min favorit: Pistagenötsglass! Den är så härligt dekorativ i färgen och sanslöst god...
Tårta däremot är så svårt att förvara. Vart ska man få plats med alla mat, dricka och en 14pers-tårta i kylen?
Utöver dessa planer ska också menyerna för torsdagen, fredag lunch, lördag, söndag och måndag lunch sättas. Och eftersom jag är precis tvärt emot alla andra så blir mitt problem att jag har för många olika rätter som jag vill servera! Det finns så många favoriter just nu, och alltid när mamma hör att vi lagat något spännande så säger jag "ja, men jag kan ju laga det när ni kommer ner nästa gång". Det är svårt att klämma in alla de önskerätterna på så få dagar. Och så är lilla sis med, (23 år) och hon är petig med maten. Inte för starkt, inte för fancy, inte för kladdigt och inte gröna grönsaker....
Det enda som verkligen är färdigfixat är klipptid med färgning nästa tisdag och mina kläder+ skor som redan är shoppade!
Visst finns det de som får betalt för allt detta planeringsjobb??! Partyplanner: ny karriär....

1 kommentar:

  1. Glasstårta eller glassbomb! Be glassfamiljen vid Turning Torso att göra en glasstårta eller glassbomb till dig. Om de ändå gör sin egen glass är det inga problem för dem.

    Låter som om det där blir väldigt gott och välplanerat alltihop. Du kommer säkert att få ihop det så att det blir succé! Lycka till!

    SvaraRadera