Om mig

Mitt foto
Du som kikar in här får ta del av mitt livs små lyckopiller: hur det i min värld är att vara flickvän, vän, gymnasielärare, syster och dotter. Jag har en vild passion för det svenska språket, historia och pedagogik. Är lite lätt nördig i relationen till mina elever, bästa vänner och min familj. På fritiden leker jag gärna med ord, skriver, studerar andras texter och lyssnar mycket på musik. Jag spelar golf hellre än bra och är som allra lyckligast i köket när det väntas gäster på middag. I höst blir jag utlandssvenska- och vad det innebär för mig, sambon och våra två kissar, får framtiden utvisa. Ledord i mitt liv är empati och värme. Jag lever varje dag med inställningen att göra gott för andra och för mig själv.
Kontakta mig (ny mailadress)

torsdag 20 november 2008

Receptet som förgyller fredagskvällen

Fia nappade på mitt recept som jag bjöd på förra helgen. Så naturligtvis lägger jag ut det till er alla, ifall ni får idétorka i mataffären.
Eftersom receptet är helt egenkomponerat, har jag inga exakta mått; jag gör mitt bästa och så får ni helt enkelt smaka er fram. Lycka till!

Baconlindad kycklingfilé med whiskysås och rosmarinstekta potatisar och rotisar. 4 port.

Sätt ungen på 270 grader.

Skala och klyfta potatis, morot och andra valfria rotisar. Strö ut i en långpanna, rippla på olivolja, flingsalt och massor av färsk rosmarin. Ställ in i nedre delen av ugnen och låt gå i ca. 40 min.

Lägg ut 4 skivor bacon/kycklingfilé bredvid varandra (gärna lite omlott), lägg en utbankad kycklingfilé i ena änden av baconen och rulla in filén hårt. Tänk att baconet ska linda in stora delar av filén. Upprepa med samtliga filéer. Jag fyllde även kycklingen med lite philadelphiaost blandad med timjan. Stek filéerna runt om i en stekpanna så att de får fin färg och baconet verkligen håller ihop. Vi tog 1 stor filé per person. Lägg de förstekta filéerna i en stor, ugnsfast form.

Ta en kastrull, häll i 5-6 dl vispgrädde (nej, jag snålar inte på smaken eller fettet), ca 2 msk flytande kycklingbuljong eller motsvarande 2 tärningar, peppar, INGET SALT (då buljongen är salt så det räcker), lite soja och ca 1 dl god whisky. Låt koka upp, rör om och smaka av så det blir en len, men tydlig spritsmak. Red med lite maizena för att få en tjock sås. Häll över såsen i ugnsformen, gärna över kycklingen. Det ska bli MYCKET sås, för filéerna lagas klart med hjälp av den, därmed håller de sig möra och saftiga! Lägg över färsk timjan och ställ in överst i ugnen. Låt gå ca 30 min. Potatisen och kycklingen blir då klara ungefär samtidigt, det är bara bra om de får stå lite extra tid och gotta sig i värmen=).
Servera med sallad!

4 kommentarer:

  1. Åh tackar, tackar, nu ska jag ta ut lite kyckling och bacor ur frysen..hm..och köpa grädde. Stor fredagskram!!!

    SvaraRadera
  2. Nu står allt i ugnen och puttrar, jag kan ju aldrig följa ett recept till punkt och pricka, så det blev finhackad lök, fransk dragonsenap, grönpeppar, citronsaft och grädde i såsen...det doftar gott och Maken som vetat vart inspirationen kom ifrån säger sig vara en smula kär i dig!! Kram!!

    SvaraRadera
  3. Fia! Om du bara visste hur mycket dina kommentarer värmde mig! Jag är så glad att din man och vovvarna också tyckte lika mycket om maten som mina gäster gjorde. KRAM

    SvaraRadera
  4. Åh, vad gott det låter... MUMS! Tyvärr försöker vi att äta lite hälsosammare efter stora hotellfrukostar hela förra veckan och grädde använder jag aldrig nuförtiden pga (eller tack vare?) spanjoren som ju inte har vana att äta gräddsås. MEN, jag ska lägga receptet på minnet och kanske testa det när jag åker hem till Sverige och kan bjuda familjen på det!
    Stor kram!

    SvaraRadera