Vaknade på tok för sen idag. Alla andra ordentliga människor var för länge sedan på sina arbeten och vädret utanför var helt enkelt fantastiskt! Det första som slog mig var, hur otroligt gärna jag hade velat ta mina klubbor och åka ut till golfbanan. Det är jättelängesedan nu, för när jag har haft lust så har vädret varit emot mig. Men idag, just nu, är det ju snarare jag själv som är emot mig själv. Man varken kan eller får spela golf med stygn över hela framsidan. Ledsamt.
Istället har jag spridit ut allt mitt forskningsmaterial, källmaterial, antologier och kopierade stycken över hela matsalsbordet. Sitter och försöker få ner en början av uppsatsen på datorn, och äntligen har jag en arbetstitel på mitt verk:
En sund läsning utöver läxan? - om om barnuppfostran och dess värdegrunder i Folkskolan Barntidning 1919-1955.
Så, då vet ni vad jag sysslar med fram till jul. Jättespänande, det här är mitt specialiseringsområde inom Historia, svenska och pedagogik som jag har valt genom hela min utbildning.
Fia, receptet på Plommonspäckad fläskfilé med rödvinssås och potatisgratäng:
Gör en vanlig, fransk potatisgratäng med mycket vitlök i.
Rundstek filén i salt och peppar i stekpanna, vänd ofta och försöka att steka så länge som möjligt utan att bränna...på det viset behöver inte köttet stå så länge i ugnen sen för att bli helt färdigt!
Lägg ett stort ark grillfolie i en ugnssäker form. Placera filén ovanpå och skär upp en stor ficka längs med hela köttbiten. Salta och peppra, ringla olivolja i och runt filén och tryck i ordentligt med grovhackade kärnfria torkade katrinplommon. Ta i så många att filén ser helt sprängfylld ut! Linda om folien runt hela köttet, se till att det sitter tight. Låt efterstekas i ugnen tillsammans med gratängen i ca 15-25 min, beroende på hur rosa köttet var när du fyllde fläskfilén.
Såsen
finhacka 4 chalottenlökar. Fräs i en tjockbottnad kastrull med rikligt med smör. Tillsätt 3dl riktigt gott, rött vin + 0,75 dl vatten. Stormkoka detta tills det har reducerats ner till minde än hälften av vätskan. Tillsätt efter det vitpeppar, 2msk tomatpuré, 3msk kalvfond och två nypor strösocker. Salta absolut inte då både fond och smör innehåller rätt mkt salt!!
Koka ihop till en såsig koncistens, man kan ha i lite maizena för att få den tjockare, och blanka till sist av såsen med en klick smör precis innan servering.
Voila!
Tjing
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tusen tack, detta ska provas - snart!! Kram och krya på dig!!
SvaraRaderaLåter urgott, Lia!!! Den rätten vill jag gärna prova!!
SvaraRadera