Om mig

Mitt foto
Du som kikar in här får ta del av mitt livs små lyckopiller: hur det i min värld är att vara flickvän, vän, gymnasielärare, syster och dotter. Jag har en vild passion för det svenska språket, historia och pedagogik. Är lite lätt nördig i relationen till mina elever, bästa vänner och min familj. På fritiden leker jag gärna med ord, skriver, studerar andras texter och lyssnar mycket på musik. Jag spelar golf hellre än bra och är som allra lyckligast i köket när det väntas gäster på middag. I höst blir jag utlandssvenska- och vad det innebär för mig, sambon och våra två kissar, får framtiden utvisa. Ledord i mitt liv är empati och värme. Jag lever varje dag med inställningen att göra gott för andra och för mig själv.
Kontakta mig (ny mailadress)

torsdag 26 februari 2009

Dagarna

bara går och går. Hur kan det komma sig att det känns som att det är fredagstema varje gång man vaknar? Somliga veckor känns det som att jag inte ens kommer ihåg vad jag gjorde i måndags.

Här i Lund är det lite mycket för tillfället. Och när tankarna snurrar mer än vanligt så får jag såå svårt att sova. Drömmer mardrömmar, kallsvettas och fryser, tycker att det kliar över hela kroppen, känner mig supertörstig och sedan när klockan ringer så vaknar jag med enorm huvudvärk och början till liggsår. Förutom i morse då, då jag inte vaknade alls....eftersom alarmet inte gick av. Det är alltid lika spännande att rusa in i klassrummet med en känsla av att ha glömt att ta på sig kläderna och borsta tänderna...grrr.

Några tankar som snurrar är till exempel det här med träning och motion. Det blir nog oundvikligt så, med tanke på vår stegtävling.

I min familj har vi alltid rört på oss, men aldrig varit träningstokiga. Det har inte varit så viktigt med resultat eller prestationer, och både jag och min syster har fått lov att prova på flera olika idrottsaktiviteter. Dock är ju den krassa verkligheten så, att många sporter idag inte direkt är gratis, de kostar såväl pengar som otroligt mycket tid, till exempel från föräldrar. Rinding var en av de sporter som vi inte fick utöva, av följande anledningar. (Vilket jag aldrig har varit ledsen för) golf, skidåkning och segling var sporter som också var lite tabu hemma hos min familj; jag tror att de upplevdes som snobbsporter.

När jag sedan själv fick bestämma, utifrån egen lön och egen tid så förvånade jag nog mina föräldrar rejält genom att direkt, och totalt förälska mig i just golfen! =)
Några år senare träffade jag så sambon. Drömkillen i mina ögon. Men så vaaar det ju den lilla detaljen förstås: han var en skidåkande, golfspelande elitseglare...hmmmm.
Min mammas något osmidiga kommentar var: vad har ni två gemensamt?

Under hela min utbildning pendlade jag, som ni vet, med x2000. Jag spenderade ca 5 timmar/dag på ett tåg...mitt morgontåg gick vid 05:28 och kvällståget var sällan hemma i skåne före 20:30. Och jag var såååå avundsjuk. För det där med träning, det var helt enkelt inte realistiskt. Att tro att friskis har öppet på sådana tider, eller att känna ork och lust att träna med så långa dagar, var inte rimligt. Och kilona tickade på. Sisådär 15kg på fem år. Inte så jättekul.

Men så är det ju så, att man oftast längtar mest efter de saker som man inte kan, eller får göra. Jag saknade vardagsmotion så desperat mycket i så många år, att det nu idag är en ren glädje och lyx att få använda benen!

Sambon och jag beslutade oss för att köpa ett löpband. Och när vi gör saker i vår lilla familj så gör vi det ordentligt: vi ratade alla sportkedjor i Swea och åkte till Köpenhamn där vi funnit en leverantör av löpband till riktiga gym. Vi ville ha ett riktigt stort ett, så man verkligen kunde ta ut stegen, och med en väldigt bra motor. Vidare ville vi ha många program men framför allt möjligheten att springa i hela 10% lutning. Vi fann vad vi letade efter: ett band från Horizon. Och det kan jag VARMT rekommendera!

Varför då?

Jo, jag använder bandet varje dag. Året om. Och jag kan glatt vara skitful när jag tränar, för ingen ser mig. Jag behöver aldrig tänka på om det är mörkt ute, om jag kan gå ut själv eller om det är snöstorm. Jag väljer själv vilken musik jag vill träna till och på vilka tider jag vill träna. Och jag har 3 meter till duschen. Löpbandet passar mao den som är nöjd med att inte träna så flashigt, och inte tränar för att socialisera med vänner =), eller för den som har snålt om tid i sin vardag.

Med sambon fick jag ju också hans familj på köpet. Och de är ena riktiga träningsnarkomaner. Min svärmor, som är 53, tar gärna med sig löpskorna och springer 45 min på vårt löpband innan middagen är serverad. Jag ligger i lä. Jag är snarare glad om jag tar mig runt golfbanan utan att svimma!
Men stegräknaren har tydligen uppmärksammat att det trots allt blir väldigt mycket vardagsmotion i mitt liv. Och det gör mig så glad. För det betyder att mitt trånande efter motion under x2000-rutterna faktiskt har fått gehör. Utan vidare ansträngning.

Jag tycker vi alla är jätteduktiga som finner enkla sätt att röra på oss i vår vardag, utifrån de förmågor, behov, ekonomi, tid och situation som vi lever i. Jag är jätteglad över att få vara en del av detta roliga gäng som nu peppar varandra till att finna trivsel i enkla steg och rörelser. Jag är inte uppvuxen med att tävla i idrott är det enda sättet att motionera på och kommer aldrig att finna passion i att känna så heller...utan koncentrerar mig på att må bra i min egen lilla värld.

Några tankar från mig bara, hoppas att jag inte har fått er att somna!

Vidare måste jag bara tillägga att jag faktiskt tillhör de som verkligen gillar monarkin, och då framförallt på grund av Victoria. Jag möter i mitt jobb åtskilliga elever med dyslexi, och utifrån de förutsättningar som det ger, så är det helt otroligt sagolikt hur seriös och påläst den kvinnan är! Jag tycker att hon är en bra förebild för vårt lilla land, men också för många av våra ungdomar. Många elever har uttryckt samma sak idag: att det är kul med en "idol" som inte är känd för att spela fotboll eller vara modell/programledare/kändis, utan bara kunglig=). Lite sött, tycker jag, hihi.
Jag är hur som helst väldigt lycklig över förlovningen och struntar i att lägga vare sig moraliska, historiska, ekonomiska eller politiska värderingar i det ställningstagandet. Jag är bara glad. Och ser fram emot 2010 =).
KRAM

9 kommentarer:

  1. Oj inte bra med mardrömmarna Lia. Är du stressad?? jag drömmer ofta mardrömmar när jag är stressad. Hoppas det går vöer snart iallafall.
    Oc det där med träning ja. Att få bra med vardagsmotion tror jag är det allra bästa! Varför ta bilen till affären när man kan cykla eller gå, t ex.
    Och ibland kanske man kan ta trapporna isätlllet för hissen. Det gjorde jag ofta på jobbet, men int ehär hemma. Att gå 18 våningar känns lite vääääl mycket, haha! FAst att gå typ 5 som jag gjorde på jobbet (i förra byggnaden) var helt ok.
    Jag borde verkligen börja träna igen nu känner jag. Slutade ju när jag var i slutet av graviditeten och ahr inte kommit igång än. Mest pga av samma anledning som du. Att min pendling tar så mycket tid. Jag pendlade såklart redan innan jag fick barn, men då hade man ju mer "egen tid". Nu när jag går upp vid 5 varje morgon och går hemifrån runt 6-tiden på morgonen för att komma hem ca 12 timmar senare och då vilja spendera ett par timmar med dottern innan hon somnar. Sedan är klockan typ 20-21 och då blir det middag och sedan orkar jag inte träna... MEN jag har bestämt mig för att komma igång senare i vår. Av flera anledningar. Men det ska jag skriva mer om i bloggen senare.
    iallafall låter ert löpband rikrigt bra! Vi har ett gym i hsuet bredvid så dit har jag gått lite förut när vädret och säsongen inte var bra för att springa ute. Det är rätt skönt att träna på vårt gym eftersom man inte behöver gå ut (man går mellan våra hus "inomhus") och så ligger det på 38:e vpningen så det är rätt fin utsikt på kvällen! :-)
    Fast jag föredrar att springa ute så jag längtar till attt det blir vår så jag kan börja göra det igen.
    kramar!!

    SvaraRadera
  2. Du är ju superduktig med ditt gående och din vardagsmotion. Ligger god tvåa på Annes tävling, inte kommer jag upp i dina siffror!
    Vill inte skriva mer eftersom det är dömt att kommentera hos dig, det var likdant hos Tainia o jag bad henne skaffa en sådan där pop-up ruta istället som jag har, och sen dess har det gått bra att skriva där.
    Kram!

    SvaraRadera
  3. DET gick!!
    Äntligen!! SOm jag har försökt!!
    Ah...skönt!!

    SvaraRadera
  4. Åh Lia, jag vet precis hur det är - har drömt mardrömmar med jämna mellanrum sedan 2003 nu och det är så jobbigt. Även om jag somnar om efteråt så störs min nattro väldigt. Och ännu mer nu sedan jag börjat gnissla tänderna sedan något år tillbaka och O måste putta på mig för att jag ska sluta!
    Vilket intressant inlägg om motion, jag har aldrig varit särskilt sportig och tills för några år sedan kunde jag äta nästan vad som helst och var naturligt relativt smal... Men nu har jag också lagt på mig ett antal kilo som jag inte alls gillar. Inte blir det lättare att jag har jättesmala kompisar som jag jämför mig med tyvärr :-( (inte för att jag vill vara jättesmal men gärna hitta tillbaka till vikten FÖRE jag träffade O!). Löpband är nog inget för mig,jag har testat en gång och tyckte att det var väldigt obehagligt - och gym / träning i grupp gillar jag inte heller. Hittade dock ett bra work-out program som jag tränade med innan vi åkte till Europa och trivdes mkt bra med det. Men nu måste jag komma igång med träningen igen när vi åker tillbaka till PR om nga veckor.
    Men först kommer jag tillbaka till Skåne (om en vecka) och OM du har tid kanske vi skulle kunna ta en fika en dag / kväll?
    Stor kram från Spanien!
    PS Jag är också glad för Victoria och Daniel!

    SvaraRadera
  5. Provar att skriva en kommentar men det brukar inte funka av någon anledning...

    SvaraRadera
  6. Nu gick det! Jag har inte fått upp rutan med bokstäverna tidigare

    SvaraRadera
  7. Saltis: wow, jag skulle gärna byta mitt löpband med utsikt "rätt in i betongväggen till grannen" mot din utsikt på 38:e!! Hahaha, LYX! Jo, jag känner mig stressad nu, det är mycket som flyger igenom hjärnan.Jag har svårt att sortera. Då bir det oroliga nätter och trötta dagar. Ha en härlig start på veckan! NU är det mars, när kommer du =))) Kram

    Annika: jag uppsakkat verkligen att du försöker guida mig i att bloggen krånglar. Sitter och försöker klura ut vad som är problemet, men vet ju inte riktigt hur det ser ut när ni kommenterar hos mig. Ska fixas OMGÅENDE. För era kommentarer betyder ju sååå mycket!!! KRAM

    Petra: Ja men självklart vill jag träffa dig, eller er så mycket det bara går! Släng iväg ett mail så jag vet hur du har tänkt dig, och så anpassar jag mitt schema efter dig! J undrade ju förstås om även O skulle vara i skåne, hahaha! Jag tycker som du, det känns inte alls så bra att träna i grupp. Jag har aldrig riktigt förstått mig på det, om det inte gäller en lagsport vill säga=). Själv paddlade jag kanot (tävlingskajak, inte kanadensare, hihi) i tio år och älskade den träningsformen: man var rätt ensam på vattnet, bara följebåt och resten av gruppen satt ju i sina egna kajaker och kämpade. Kram

    Anna: Hej! Vad roligt att du kommenterar här hos mig, det gör mig väldigt glad. Berätta gärna VAD det är som inte funkar, för jag sitter och försöker reda ut varför min blogg krånglar så. DET är ju mindre kul, jag vill att allt ska fungera bra för er som läser mina små rader=) Välkommen åter, hoppas vi kan lösa detta! KRAM

    SvaraRadera
  8. Jag är glad nu när det börjar bli lite vårigt för jag vill ut och springa och min kropp behöver mycket mer motion än den får just nu! Nya löparskor var bästa julklappen så jag borde sätta fart! :)

    Kul att läsa detta men inte att du sover dåligt! Hoppas du kommer på orsaken så du kan ändra på detta! Kram!

    SvaraRadera
  9. Emma: mjo, men ska jag vara ärlig (och det bör man väl vara?) så VET jag nog vilka orsaker min sömnbrist har...men det hjälper liksom inte. Jag tror att tiden är det enda som kan lösa detta, att jag ger mig själv tid att landa och tänka. Som det är nu tänker jag så mycket och så intensivt på så många olika saker, att det är svårt att koppla av ordentligt. Jag som äääälskar att sova! Jag skulle också behöva nya löparskor. Men av någon anledning blir de ständigt bortprioriterade för annan shopping =)Kram

    SvaraRadera